Uncategorized

Az Európai Szakszervezeti Szövetség sürgős levele “Az állam működésének további egyszerűsítésével kapcsolatos rendelkezésekről szóló törvénytervezetről”

Tisztelt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke!

Azért fordulok Önhöz, hogy kifejezzem az európai szakszervezeti mozgalom aggodalmát az állam működésének további egyszerűsítésével kapcsolatos rendelkezésekről szóló törvénytervezet miatt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatja tagszervezeteink azon értékelését, hogy a közszférában működő szakszervezeteket hátrányosan megkülönböztető rendelkezések tervezete nyilvánvalóan szakszervezet-ellenes diszkriminációt jelent, és súlyosan sérti az érintett munkavállalók és szakszervezetek jogait.

Az intézkedések indoklása az adminisztratív terhek csökkentése. Egyértelmű azonban, hogy az intézkedések a törvényjavaslat címével ellentétben semmilyen adminisztratív terhet nem fognak csökkenteni. Ráadásul az, hogy az egyes közszektorbeli munkáltatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtagadják a tagdíj automatikus levonását, új és jelentős további adminisztratív terhet ró a közszektorbeli szakszervezetekre.

Ezért támogatjuk a felhívást a tervezet azonnali visszavonására és érdemi tárgyalások megkezdésére, lehetőleg az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretében. Emlékeztetünk arra, hogy a kormányoknak eleget kell tenniük a szakszervezetekkel folytatott konzultációban betöltött munkáltatói szerepükkel kapcsolatos kötelezettségeiknek, és teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk az EU szociális vívmányait és a nemzetközi munkaügyi normákat. Az ESZSZ kérésre további információkkal áll rendelkezésre az érintett munkajogi szabályokkal kapcsolatban.

Üdvözlettel,

Esther Lynch,

az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára